依家身邊越嚟越多人從傳統銷售轉到線上賣貨,幻想住打造一個好產品,然後靠社交媒體帖文一夜爆紅。其實,尼個唔難,只係都唔係易事。佢需要你識得賣貨文案嘅底層邏輯同套路。

賣貨文案唔係一句slogan,唔係一段商品簡介,都唔係產品嘅詳細說明書,而係按照目標用戶能夠理解並感興趣嘅語言寫出來嘅一封情書。通過幾分鐘時間,引起消費者產生要擁有產品後種種美好嘅聯想同希望,令消費者徹徹底底愛上尼個產品,唔點擊“購買”按鈕就睡唔著覺,並最終同佢發生“關係” 。

但發生關係要建立在一個前提上,就係先要吸引目標用戶嘅關注。就好似Speed dating時你睇到對方嘅第一眼,感唔感興趣、有沒有進一步發生關係嘅可能係第一秒就決定咗。

好多人最怕寫標題,即便係文案老手都係改來改去唔滿意,擔心沒有吸引力,擔心太生硬…..就等我分享下寫賣貨文時起標題嘅一些心得。今天就說說我嘅一些總結同方法:

首先,怎麼寫出有吸引力嘅標題呢?有五步:
1、列出產品嘅核心賣點。
2、思考目標用戶生活中同核心賣點相關聯嘅場景、需求同心理。
3、把核心賣點翻譯成目標用戶感興趣嘅語言。
4、套用標題嘅技巧,比如用數字、靠大品牌等。
5、反复讀幾遍,檢查下順唔順!最後優化確定。

好多老闆/營銷人話,我睇咗好多標題套路,記咗好多技巧,點解仲起唔出一個好標題?其實,如果沒有前面2、3兩步嘅轉化同翻譯,用再多嘅技巧係沒用嘅。

唔考慮目標用戶需求同心理嘅技巧只能講係自作多情、目標用戶感覺唔到你嘅“好”。而有賣貨力嘅標題係站著目標用戶嘅角度思考嘅,畀消費者想要嘅嗰種“好”。下面分享我常用嘅幾種有效嘅方法:

1、試用體驗。

直接告訴目標用戶尼個產品有幾咁正,幾咁好用、幾咁好吃……激發目標用戶點擊嘅慾望。尼個方法最簡單,直接將賣點翻譯成目標用戶能夠懂嘅說話,寫出來就ok喇!

比如:
好吃到彈起!超大粒牛肉醬,忍唔住要送三碗飯!粒粒爆汁食到爽!

只要掌握咗尼個套路,唔理咩產品都能3分鐘寫出個80分嘅標題,阿M最近拆解嘅好賣嘅文案好多都係尼個套路。

2、場景代入。

先來睇一個問題:人點解會產生代入感?

因為人有一種特別嘅神經細胞——鏡像神經元。佢哋擁有一個重要嘅功能:令我哋體驗到別人嘅情感。當人經歷某種情緒,或睇到人哋表現出尼種情緒時,腦入面嘅鏡像神經元就會被激活。

咁就解釋咗點解人睇到其人打喊露,自己都忍唔住想打喊露。而且,當人觀察到嘅場景同自身嘅過往經歷越相似,鏡像神經元就越活躍,尤其係當尼D場景同目標受眾相關時。所以,對於同自己有關嘅事,我哋會更加關注。

所以,起標題嘅一個技巧就係:營造代入感,畀觀眾從標題裡睇到自己。而營造代入感,主要有兩種途徑:情感代入同細節代入。

咁可以點做呢?思考目標用戶使用產品有可能會發生嘅具體場景,畀佢一點想像空間。通過尼種場景代入,令目標用戶覺得,我需要尼個商品。

比如:

夜晚訓前抹一抹,訓喺到就可以瘦兩圈!女星都偷偷私藏嘅修身神器!

每日出門噴一噴,衣服立即涼爽1°!尼個夏天孭住“冷氣”四圍走~~

3、類比。

80%以上嘅顧客更願意關注自己熟悉領域嘅新聞同產品。類比嘅目嘅就係搵個同品類或同行業大部分人耳熟能詳嘅對象,做類比,咁樣可以令你嘅產品要傳遞嘅觀點、建議更快同目標受眾建立鏈接!

需要說明嘅係,類比包括好多個方面,主要有3個:1、產品地位嘅類比。 2、產品外觀嘅類比、3、產品功效嘅類比。

比如:日本變態發明,風靡歐洲,好似手機一樣大!專治一種病叫“懶得帶遮”!
分析:將把遮嘅大小同手機造類比,突出產品小巧嘅賣點。

再比如:唔發霉唔發臭嘅免洗抹布嚟咗!用三年都唔用換,輕輕一沖,油污瞬間唔見
分析:尼個係矽膠洗碗刷,將佢類比成抹布,且係免洗嘅,比直接說矽膠洗碗刷對人們更有誘惑力。

再比如:堪稱小冷氣嘅防曬噴霧,去沙漠都唔怕曬唔怕熱
分析:佢無講這支噴霧多涼爽,而係比喻成小冷氣,令人瞬間感受到佢同其他普通防曬產品嘅差異化賣點,好涼爽、唔怕曬。包括上面提到嘅“孭住“冷氣”四圍走”都係異曲同工之妙~~

4、故事類型。

人嘅大腦係故事邏輯處理器,而唔係數據邏輯處理器。所以,如果你嘅產品或品牌有好正嘅故事,立即將故事提煉成一句話標題。故事標題有兩個注意嘅點:1、有反差。 2、有反饋/有利益/有行動建議。

比如:

佢玩結他20年,從唔被睇好到一場演出收費2萬元(反差),依家願意手把手教你彈奏秘笈(教你,係利益)!

佢外貌普通,聲音卻治愈100萬人(反差),跟佢每日學30分鐘,人人都以靠把口賺錢(行動建議)

小朋友從全班第尾到第二名(反差),尼位媽媽只做咗尼一件事(行動建議)! (暗示她做咗有效,如果你有同樣嘅問題都一定要試試)

5、解決問題。

目標用戶永遠關心嘅問題係:我該點樣做?就好似我依家因為尼個問題焦心呢,你仲向我推銷產品!煩唔煩?但如果你站到佢嘅角度去畀出建議、幫佢解決問題,就唔一樣喇,佢仲要多謝你添。

尼個類似【實用錦囊】。明確指出目標用戶生活中存在嘅問題,並畀出新嘅解決方案,但尼個問題一定要具體。簡單說就係,尼個問題越困擾,顧客嘅需求越強烈。

比如:日日咳唔停?只需一招,清肺止咳祛濕,比吃藥都仲得!

6、誇大效果。

注意,誇大效果唔係把產品賣點直接寫出來,都唔係沒有根據嘅浮誇,而係用煽動顧客好奇心嘅形式把最理想嘅效果說出來,都就係打個擦邊球。
比如: 尼支防曬太誇張! 成個夏天都曬唔黑,比用1000元嘅精華都白嫩!
分析:”成個夏天曬唔黑”,如果你從屋子裡到太陽下轉一圈肯定曬唔黑。但如果你好似快遞員哥哥一樣整天要沐浴太陽光裡,那肯定會曬黑咗!這就係合理地誇大效果,激發目標用戶慾望!
比如,經常見到嘅“用1次=敷100張面膜!”都係尼個效果。理想狀態就係你敷嘅面膜係最差最無效果嘅。

總之,好嘅標題唔單單係技巧層面嘅,就係必須以目標用戶為核心思考,令目標用戶能夠感覺到你對我嘅“好”。否則,花式創新出盡各路技巧嘅外在,係打動唔到目標用戶,只有技巧+對目標用戶嘅需求同心理嘅滿足,先知能夠利用賣貨文案開啟一個浪漫嘅開始,誘惑消費者點擊閱讀— —進入約會場所,只有咁樣,先有進一步發生關係嘅可能。

免費策略諮詢