一個比普通掛燙機貴2倍嘅產品,點可以賣爆?點樣觸動消費者心中嘅衝動神經,令他願意拎出銀包,買你貴啲嗰個!

尼個掛燙機係點做到?

之前強調過好多次,寫賣貨文案,有一招非常非常好用,就係【認知對比】。相信好多朋友都諗到,一講到同市面上嘅競爭產品對決,肯定要搬出文案入面嘅核心武器【認知對比】,它嘅底層套路就係先講對手嘅差,再講自己產品嘅好,顯出自己產品特別好,好多賣貨嘅爆文都會有尼一招,佢可以令你嘅文案從50分提高到80分。

但如果你直接講:傳統市面上嘅產品點樣點樣,我自己產品點樣點樣。會令消費者心理感覺唔太舒服,會感覺你就係自己讚自己,就算當時心郁咗一郁也會諗:你打壓對手目的就係為咗賣自己嘅產品?我先唔上你嘅當!

所以,好嘅【認知對比】要揣摩目標受眾嘅各種小心思,令佢感覺你唔單止係為咗打擊對手,而係真喺為佢去諗,話畀佢聽之前唔知嘅知識。

我們先嚟睇睇掛燙機,係點做嘅,先來感受一下原文——

為什麼能得到這麼多大品牌嘅“寵幸”呢?

許多奢侈品牌嘅服裝,面料普遍比較嬌貴,對於熨燙嘅要求高。而市面上許多掛燙機由於技術不精準,只能通過調高溫度來躺平衣服,久而久之,會對衣服造成不可逆嘅傷害。

而這款掛燙機在熨燙時,不會傷害衣物,就連真絲這種嬌貴嘅面料都搞嘅定!

是不是看完之後,感覺這個掛燙機好用心啊,他不單是推銷產品給我,而係以一個專家嘅身份,提醒我說使用掛燙機還這麼講究,否則,一不小心,過千元大褸就要被毁於一旦啊!

我哋嚟拆解一下佢嘅套路——

點解佢可以得到大牌子嘅“寵幸”呢?提問可以起到承上啟下嘅作用,而且佢就好似一個鉤子能夠吸引目標消費者主動了解你要講嘅內容。關鍵係,問句嘅本身也涵蓋一個產品嘅賣點:就係被好多大牌子“寵幸”。

接落嚟,佢無直接講對手嘅差,而係先講市面上嘅掛燙機唔可以輕易用嘅前提,因為好多貴嘅大褸面料好矜貴,對熨斗要求比較高。目的係將目標受眾拉到一個企喺佢嘅角度考慮問題嘅客觀立場,然後,再講傳統掛燙機嘅缺點,就顯得好客觀,真喺有為佢考慮。你諗諗啱啱買嘅成千蚊嘅大褸,肯定就會毫不猶豫就落單!

而且喺描述產品嘅時候,佢無單獨講不傷衣物,而係強調講“連真絲最高級別嘅面料都可以搞掂。”立即有種挑戰最高級別,獲勝嘅感覺?

係唔係好好用?一個超好用嘅句式,佢就係:

為什麼……?
(前提)…….。市面上許多……..。
而……,連……..!

如果你賣面膜:

點解做到用一次,就有敷10塊面膜嘅效果?
敷完面膜水分同營養都仲喺表皮層,如果唔護膚,就會導致營養流失。就好似用水洗臉,臉一直係濕嘅,但只要一停止,臉就會又乾又榎。而市面上好多面膜搣落嚟就完結,所以,敷咗咁多,皮膚都無變好。

而尼款XX美白面膜,內置高濃縮嘅膠囊精油,每一粒都新鮮、安全!喺面膜後搽一層,形成保濕油膜,鎖住面膜敷入去嘅營養!就連秋天就龜裂嘅皮膚,都可以一次見到效果!