嗨,我是成長黑客 阿M!逢星期二、四,陪你學營銷! #營銷方法論#

如何吸引客戶的注意力?如何讓客戶乖乖讀完你的文案?

今日同大家分享一個超好用嘅方法,實測數據驗證,唔理你用喺廣告開頭、文章標題,定係開班、或者係營銷活動入面都非常有效!
真正吊顧客嘅胃口,令佢哋唔按照你嘅套路去行就瞓唔安、食唔落。
為咗更形象化,令你容影理解,我幫尼招起咗個名,叫做——撒魚餌。
乜嘢意思呢?就係要hold住目標受眾嘅注意力,首先我哋就提供一個令顧客願意上釣嘅理由,就像釣魚嗰陣撒一啲魚餌。只要你將尼招用喺你嘅文案或者營銷活動入面,顧客就會情不自禁咁搵上門,繼而達成你嘅營銷目的。
其實,喺心理學中有個專業名詞,叫做——蔡格尼克效應。

1927年德國心理學家蔡格尼克,一次嚟餐廳食飯嗰陣,發現間餐廳其中一個待應有一個神奇技能,就係客人落單唔需要用筆記低,就可以一個不漏嘅記喺腦入面。當餸菜上齊嘅時候,再問​​佢客人叫咗啲咩,他八成都記唔到。咁就係蔡格尼克記憶效應。
結論就是:人們對未完成嘅事,會自然保持更高嘅注意力!之所以,會唔記得已完成嘅工作,係因為想完成嘅動機已經得到滿足;如果任務尚未完成,同一動機會令佢對此留下深刻印象。
可能你會話,對我們做Marketing嘅有咩幫助呢?文案好似更扯唔上少少關係!
唔好急!
我們先回憶一下:
你有無參加過儲印花嘅活動。比如,買夠一定金額就可以有一個印花,集齊一套可以換取某種禮品。反正,我細個嗰陣就好沉迷,無論喺7仔one piece定M記嘅Snoopy!有時候買咗好多次總係重複嘅,或者就差一個印花嘅時候就更加瘋狂,從而帶動銷量。

仲有一啲商品提前預算好市場需求量,喺生產商品嘅時候選擇比需求量少嘅數量進行生產,就有一部分消費者嘅需求會得唔到滿足,於是就會搶購,擔自己嘅滿足得品到實現。買到嘅就會有種優越感,向身邊嘅人進行炫耀,就係唔使錢嘅好廣告。

因為,我哋每個人對未竟之事都有一種執念!

不同於一個確定嘅happy ending或是bad ending,“未竟之事”意味著可能性,意味著“本來可以”,意味著不甘、懊悔和遺憾。當一件事成為“未竟之事”,我哋對尼件事嘅評估就會脫離此時此地事件嘅本身。

比如,語文老師為咗激發我哋自學、備課,每次上堂前都會出1-2個問題,令我哋係教科書搵答案,同學就會特別認真。

再再比如,喜歡追劇嘅人都有體會,廣告都揀係劇集最精彩、最緊急嘅關頭,就係利用咗蔡格尼克記憶效應。當需要完成嘅任務被迫中斷,個體就會對尼個任務念念不忘。只有咁你先會記著睇下一集、下下一集…..直到大結局。

其實,我們可以將尼點應用到日常生活同學習。比如,讀書:如果你想激勵自己讀書,就趁著Weekend或放工班先睇2-3頁,疊起嚟放係度,你會發現,只要有時間你就會忍唔住拎本書嚟睇,就係因為尼件事未完成,你先有更大嘅驅動力!

咁同寫文案有乜嘢關係呢?
有心嘅同學,已經發現,在今日分享嘅開頭,我就提出咗一個問題,“如何吸引客戶嘅注意力?如何令客戶乖乖讀完你嘅文案?”,並且一直無畀你答案!所以,你被尼個問題吸引著一路睇到尼度。

事實上,你可以將尼招用到你嘅文案入面,比如,減肥嘅文案,開頭或者標題可以寫:如何不節食,每個月減掉10磅?

問題係目標受眾關心嘅,為咗搵到問題嘅答案,他就會一路睇到尾。你先可以贏得說服佢買單嘅機會!

免費策略諮詢