免費策略諮詢

好的社交媒體內容係專業化+生活化兼備。生活化令目標受眾信任你尼個人,專業化係令目標受眾信任你嘅實力,兩者都打理好了,訂單就係你嘅。

今日畀你專業化社交媒體內容到底應該點做?需要注意啲咩?

其實,打造專業化的社交媒體內容,比打造生活化的社交媒體內容,要容易的多。

同時專業化同生活化並不矛盾。你完全可以打造出既生活化又專業化的社交媒體內容。

專業化,就係講你要喺你嘅領域入面,成為一個專家,起碼係一個達人。當你做到尼一點,你就唔係推銷產品,而係引領消費者。佢哋會更信任你,follow你。就像FB、IG嘅帶貨達人,好多產品會主動搵上門同佢哋合作。你嘅產品銷售,就會無往而不利。

成為專家有兩個要素:一係自己成為專業人士;二係令其他人以為你係專業人士。就需要你喺兩個方面進行努力:一方面,要自己不斷學習、總結同歸納,提高專業水平。另一方面,你要喺社交媒體內容裡不斷發表,不斷寫專業嘅內容,塑造你專家形象。落地啲咁講,就係令其他人知道你係專家。

自己成為專業人士,其實都唔難;買一批書,訂閱某個領域嘅網站,關註一批相關的FB專頁,有條件嘅話,學層線上課程同線下課程。經常學習、總結、歸納,一兩個月,就能基本入門,五六個月,就可以成為半個專家,起碼比普通人識得多。然後用於實踐,為自己解決問題,都幫其他人解決問題。需要強調的係,成為導師,係成為專家達人嘅最好方法。要積極寫作分享。經過訓練,你學嘅內容就真正成為你自己嘅知識,就可以成為專家、達人喇。

自己成為專業人士,係學習、總結、歸納嘅過程,令其他人以為你係專家,則需要不斷地表達、發聲。

好多人都講,自己唔知點寫文案,唔知道寫咩內容。當你成為專家後,你就有無數內容可寫,寫都寫唔哂。你要喺社交媒體不斷咁發聲,發表相關領域嘅專業知識。

直接嘅做法,睇書摘抄一D內容,你可以影一頁書嘅內容然後出post,話畀大家知你睇咩書。

問答形式都係好好地展示自己嘅方法。你可以搵一D問題,然後自己答。尼種形式可以經常出現。可以先有主文然後評論,都可以寫多D變成一本書。

反饋式的社交媒體內容,你幫助了邊個解決咗咩問題,邊個反饋咗咩,都係專業化嘅體現。

你做乜嘢嘅產品,就在尼個領域做專業,圍繞住尼個點,一直做深、做細。比如你要做狗糧生意,你嘅社交媒體內容應該係對狗嘅研究,每種品種狗嘅特徵,應該點養,佢哋容易有咩病,可以每個品種寫出來。當你對每一個品種嘅狗都了解清楚,每一個品種都寫一篇文案,就係塑造你嘅專業形象,亦都係幫自己做Marketing。當你成為養狗專家,所有養狗嘅人都來睇你嘅文案,你嘅產品自然就賣出去。你甚至仲可以將以前寫嘅文章整理一下,出一本書或幾本相關嘅書,書喺傳播你嘅產品同時,又令你有知名度。

如果你係做時裝,社交媒體內容可以係各種著衫搭配,比如OL要點著,居家要點著,長腿要點著,平胸要點著,身型矮細要點著,啤梨身型要點著,非常非常多……你可以用本簿將你嘅諗法都記低,有時間就搵一條出嚟寫,出一隻post。

如果你係營養師,你可以出點樣科學飲食,唔同嘅人需要點食,增肥、減肥、增脂,都可以煮啲嘢食,用咩食材,係點整,甚至街市揀食材嘅相,研究食譜嘅相,然後配多張完成圖,訂單就有喇。都可以出自己嘅Selfie,經過食物嘅調理非常自然、健康嘅一面,或者喺Studio研究應用搭配嘅相。就係專業化,都係生活化。

當你喺某一個領域持續出聲,一直幫大家解決問題,你就係尼個領域嘅專家、達人。每一條社交媒體內容,都係喺幫自己出廣告,因為你係分享有用嘅信息,大家並唔會對你反感。

專業化嘅要點係解決實際問題,一定要知道自己面對邊啲問題,知道自己嘅受眾又有咩問題,帶住問題去搵答案。你可以解決嘅問題越多,自己就越專業。

專業化令目標受眾信任你嘅實力,生活化令目標受眾信任你嘅人品,唔會唔出貨、唔會有咩售後問題,唯有做到生活化+專業化,內容先可以多賣貨。亦係社交媒體賣貨嘅趨勢。