免費策略諮詢

問你一個問題,拎到產品寫文案之前,第一步你會先做乜嘢? 係唔係研究產品賣點,寫出買家persona,對用戶做一個定位? 但係,最近有幾位朋友不約而同嚟問我:阿M,我畫出了精準的用戶persona,但係買嘅人卻寥寥無幾! 我一睇廣告,真係喺從標題開始就“限制”目標人群。好似“80後養生必備”、“職場精英摯愛”、“180勿進”之類嘅標題,睇起嚟圈出精準目標人群嘅同時,都限制咗目標人群!就比如第一個標題,90後和70後打開率就比較低,click入去80後如果共鳴唔夠,好容易轉化率凍過水。當然社交媒體粉絲粘性較高嘅人群大部分都係80後,或者過往數據顯示超過六成銷量都係80后買家嘅話,咁就完全無問題。但開放性嘅產品投放,如果可以最大限度咁“放大”用戶群體,令每一個入嚟認真睇嘅人都覺得尼個產品“我需要”,銷量數據更容易有大突破!我會從文案嚟引導,係用戶上思考,係你寫文案嘅思路上越行越窄嘅時候,可以用尼個方法開闊一下思維。

一、擴大用戶群體
我哋嚟睇下PowerPoint一般適合咩人,係唔係一般都係職場人員?所以我哋睇到一個PowerPoint課程文案入面嘅適用人群標題:
0基礎,又想用短時間成為PowerPoint高手嘅人
總被老闆要求OT捱夜重做PowerPoint的人
想憑藉PowerPoint技能係職場升職加薪的人
經常要面對重要場合使用PowerPoint的人
到目前為止,點睇都係一個職場,但我仲睇到尼一句“想要通過學習PowerPoint實現在家兼職賺錢嘅人”,一句就將用戶群體延伸到所有想做兼職嘅人,甚至係屋企湊B的全職媽媽都睇到“新希望”!

二、擴大使用場景
阿M想起了前幾天我哋講好產品=稀有原材料+複雜工藝的那款日本晚安粉的使用場景,來看下原文:
晚安粉+素顏粉+控油粉三合一
平時返公無時間化妝,搽上一層唔使擔心臉色差;
日頭出油太多,唔夠精緻,搽上一層,控油、美肌;
夜晚護膚後搽佢,護膚品唔會整到周圍係,一覺瞓醒唔油膩。
睇吓產品使用場景涵蓋日頭+夜晚,咁即係24小時都可以用!
有邊樣護膚品係可以由朝用到晚?尼款晚安粉係唔係感覺超級低,超級好用!
顧客就算已經擁有同類產品,睇到尼度,腦入面都會出現“我買返去一定會好好用”、“我買返嚟唔會哂”、“佢同我原來果個唔一樣”嘅諗法!