思考一個問題:

如果你嘅目標用戶係45歲以下嘅中產,你嘅任務係令佢參與你嘅選舉投票,投你一票。你會點樣做?很多人會話:我要話畀佢聽我將會提供畀佢咩嘅好處同利益。但佢哋已經到了中產,唔憂錢唔憂食,事業有返咁上下,佢哋最關注嘅係尼啲好處同利益嗎?

尼個時候你要諗嘅係:你嘅目標顧客到底諗要D咩?究竟乜嘢會令佢內心有反應?佢哋嘅弱點係乜嘢?

對於尼個目標群體,能令佢哋內心產生反應嘅應該就係佢嘅仔女~~

在經濟學裡有個有趣嘅效應,人係買嘢嘅時候,總會幫自己搵藉口話,尼個係為家人付費,然後就會更容易完成購買。

而照顧同保護自己所愛嘅人,特別係保護仔女,尼個係所有人嘅天性,都係好多廣告嘅原動力。今天阿M同你分享特別打動我嘅選舉廣告,尼個係由台灣著名導演、廣告人盧建彰大師為一個台灣選舉人寫嘅廣告,它嘅內容係尼個樣嘅——

睇完之後,相信你都一樣被打動!即使我們社群很多人仲係單身狗,但我們做過仔女啊,尼個就係普天下父母嘅普世價值啊!

更巧妙嘅係,作為年輕人睇到尼個個選舉廣告,佢還會主動分享畀父母睇或者回家邀請父母一齊睇,增加時代嘅親密感。

仔女無樓住、無好嘅工作、唔敢生小朋友抑或係最後生唔出小朋友,總結一句話就係:我們嘅仔女要遭罪,我們嘅仔女將來嘅生活很艱苦,過嘅唔好。尼個就係一個父母最擔心嘅問題啊~~

仔女健康平安幸福,尼個就係華人社會父母一輩子嘅追求啊~~所以,尼個話題佢會關注,會感興趣,更會覺得選舉尼個件事唔可以唔投,更唔可以隨便投,因為尼個關乎自己仔女嘅未來。

曾經有一款128元嘅琵琶蜜,對於我們大多數人來說,一瓶蜂蜜128元,尼個唔平,但卻賣得很好,其中,它打嘅一個核心點就係你嘅仔女咳嗽,藥太苦吃唔下去,睇著仔女紅都面哂~~~~做父母嘅你,睇到尼個裡會唔會個心赤赤痛,然後就算自己少買枝護膚品也要買畀仔女~~

再舉個例子:

曾經有個營銷人賣一款補鐵藥品,佢做了18種廣告都失敗了,尼個時佢已經慘痛地投入了400多萬美元,當佢增加了一段50字嘅小段落後,銷售額開始快速增長。你猜猜尼個段字係講咩?

“如果您嘅仔女嘅血液裡無鐵,無論您餵佢吃什麼,佢都唔會吸收,食物只係經過佢嘅身體排出而已。只有佢嘅血液裡含有鐵元素,佢才能充分吸收食物嘅營養,健康聰明地成長!”

毫無疑問,佢捉住咗作為父母最關心仔女嘅健康嘅痛點入手,刺激父母購買尼個款補鐵藥品。

總之,了解目標人群在意嘅什麼,不如了解佢哋在意嘅係邊個。而照顧同保護自己所愛嘅人,就係人們最基本嘅需求同慾望之一。從目標用戶嘅需求同慾望出發,你嘅營銷就會事半功倍。

免費策略諮詢